08 iunie 2021

Receptor sincrodina tri-banda

Caracteristicile principale ale acestui receptor, conceput pentru receptionarea benzilor de 40, 20 si 15 m, sunt lipsa comutatoarelor si faptul ca frecventa oscilatorului nu se modifica la trecerea de la o banda la alta. Datorita faptului ca benzile de radioamator sunt in progresie geometrica (in cazul de fata, 7, 14, 21 MHz), oscilatorul local lucreaza in banda de 7 MHz, pentru mixare sunt folosite fundamentala, a doua si a treia armonica. Pentru a obtine selectivitatea necesara, se acorda atentie realizarii filtrului trece banda de la intrare. Pentru eliminarea comutatoarelor de banda, autorul a optat pentru acordul continuu in gama celor 3 benzi cu ajutorul unui condensator variabil cu doua sectiuni.


Functionare
Circuitul de intrare este dotat cu un reglaj manual al sensibilitatii (potentiometru dublu R1). Urmeaza filtrul de banda reglabil format din doua circuite oscilante cuplate capacitiv (L2-C4.1-C1-C3-C2-C4.2-L3) si bobina de cuplaj L1. Urmeaza mixerul (VT1), care primeste semnalul oscilatorului local in poarta. Frecventele inalte rezultate in urma mixarii sunt rejectate automat iar frecventele joase sunt selectate de filtrul trece jos cu latimea de banda de 3 kHz (C10-L5-C11). Urmeaza un preamplificator AF (VT3) și amplificatorul de putere (A1). Difuzorul poate avea impedanta de 8 ohm. Pentru reglarea volumului se foloseste potentiometrul R6. Oscilatorul local este realizat cu VT2, L4-C7-C6-C5. Frecventa este reglabila cu ajutorul condensatorului variabil C5 in intervalul 6,9-7,2 MHz. Pentru a obține domeniul de reglare necesar, capacitatea maximă a condensatorului variabil C5 este redusă prin conectarea C6 în serie, iar capacitatea minimă este mărită prin conectarea condensatorului C7 în paralel cu bobina. Tensiunea de alimentare a oscilatorului local este stabilizată de VD1. Autorul recomanda utilizarea carcaselor de bobine cu miez folosite in televizoarele alb-negru (6 mm diametru).
Toate bobinele circuitelor oscilante conțin 12 spire de sârmă CuEm 0,43 mm. Bobina L1 este înfășurată peste L2 și conține 4 spire. Bobina L4 are priza la spira 4 de jos.
Bobina L5 (filtrul trece jos) este un cap magnetic universal de la un casetofon vechi. Corpul capului este folosit ca ecran, conectat la masa.
Tranzistorul FET din mixer poate fi inlocuit cu BF245A, iar cel din oscilatorul local cu BF245C.
Se vor utiliza condensatori variabili cu dielectric aer de la receptoarele radio vechi. Sunt foarte stabili si nu au zgomot de descarcare statica ca cele cu dielectric solid (miniatura). Trimerii C1 și C2 sunt ceramici. Pentru o stabilitate buna a oscilatorului se vor utiliza in acest etaj condensatori de calitate (styroflex, de exemplu).

Reglaj
Pentru reglarea frecventei este necesar un frecventmetru cuplat la iesire (poarta VT2) printr-un condensator de cel mult 2 pF. Se va regla L4 pentru ca oscilatorul sa lucreze in domeniul 6,9-7,2 MHz sau maximum 6,8-7,3 MHz. Urmeaza apoi reglarea filtrului de banda, utilizand un generator de semnal sau cu o antena degajata, receptionand emisiuni de radioamator. 

Pentru usurarea operarii, condensatoarele variabile vor avea gradatii pe panou.

Costin, YO8RCD


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu