09 iunie 2021

RX CW SSB 80 m cu TBA120

Receptorul este o sincrodina pentru banda de 3,5 MHz. Componenta principala este un circuitul integrat utilizat in televizoare ca amplificator FI FM si decodor. TBA120U(S) contine amplificatoare diferențiale în bandă largă și un detector echilibrat care il califica pentru aceasta aplicatie mai putin intalnitaPentru a asigura stabilitatea etajelor de RF, alimentarea acestora se face cu un stabilizator 7809.


Semnalul de RF din antena este aplicat filtrului de banda format din doua circuite oscilante cuplate capacitiv. Semnalele utile (banda de 80 m) sunt apoi transmise circuitului integrat. Oscilatorul local este implementat pe un lanț de amplificatoare diferențiale ale US1. Semnalul de audiofrecventa rezultat in urma mixarii si filtrarii (C15, R3, C16) este amplificat de circuitul integrat TBA820M. Pentru reglajul volumului este utilizat un potentiometru (R7). Amplificatorul are un câștig ridicat de până la 75 dB și o putere maximă de 2 W/8 ohmi la o tensiune de alimentare de 12V.
Autorul recomanda pentru circuitele de intrare si oscilator folosirea unor filtre gata preparate "7x7 de tip 127", care sunt reglate la o frecvență de 3,5 MHz cu un condensator extern de 100 pF. Eu nu am reusit sa identific aceste componente la furnizori si nici intr-un catalog. Din acest motiv, recomand utilizarea unor miezuri de la transformatoarele FI 455 kHz pe care se vor bobina 25 de spire CuEm 0,1 mm. Bobina de cuplaj va fi de 7 spire. Acordul se va face cu un condensator de 220 pF. Potentiometrul de acord, R6, trebuie sa permita un acord fin si este de preferat un potentiometru multitur.
Pentru reglaj este necesar un frecventmetru pentru a incadra in banda oscilatorul local, dar se poate utiliza si un receptor etalonat pentru reglajul bobinei F3. Filtru de banda de la intrare se regleaza pentru maxim de semnal, in lipsa unui generator, conectand o antena pe intrare, ascultand traficul din banda de 80 m.


TBA120U - catalog
TBA120S (nu sunt necesare rezistoarele marcate cu asterisc) - catalog


Articol preluat de pe YO8RCD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu