18 aprilie 2021

Pixie









Poate cel mai cunoscut "echipament" de emisie receptie, Pixie este un mini transceiver pentru banda de 40 m, pilotat cu cuart si o "putere" de emisie de aproximativ 1W.






Q1 este oscilator pilotat de cuartul Y1 (7,023 MHz). Decalarea frecventei intre emisie si receptie (7023 - 7026 kHz) se face cu circuitul diodei D2 (1N4001, are rol de dioda varycap), R6, C8, W1. Q2 este la receptie mixer si la emisie amplificator. Catre antena urmeaza un filtru trece jos (C5, C6, L2). U1, LM386 este amplificator de audiofrecventa. Ar mai fi de remarcat circuitul de protectie impotriva inversarii polaritatii (D1). 
In schema originala R4 are valoarea de 470 ohmi. In aceasta situatie Q1 lucreaza fierbinte. Recomand valoarea de 1k5. L2 are 16 sp. pe un miez toroidal T37-2. Montajul poate fi construit pe cablaj imprimat sau chiar "in aer", pe o placuta de cablaj sau chiar pe tabla cositorita (de la conserve, care poate deveni si carcasa).
Pentru reducerea zgomotului, recomand pentru alimentare baterii, acumulator sau sursa liniara foarte bine filtrata. Sursele in comutatie sunt prea zgomotoase pentru acest montaj.
Din pacate nu exista monitor pentru emisie. Se poate utiliza un buzer activ sau chiar manipulatorul automat YO3APG.
Montajul poate fi reprodus si pentru banda de 3,5 MHz, dar asta va face obiectul unui alt articol.




Celor dornici de un aspect comercial le recomand sa acceseze ACEST LINK (ofera un credit de 20$ pentru urmatoarea comanda) si apoi in campul cautare (sus) sa introduca aceasta secventa: DIY QRP Pixie Kit CW Receiver Transmitter 7.023MHz Shortwave Radio


Alta versiune de cablaj



Impartasiti experienta proprie si puteti ajuta astfel alti pasionati. Orice comentariu va fi apreciat! 
Multumim!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu