18 aprilie 2021

QRP Club - La inceput de drum

In jargonul radioamatorilor, QRP se refera la transmisie cu putere redusa. Transmitem cu putere redusa pentru a demonstra ca putem penetra eterul cu cativa wati, facand economie de energie, incarcand mai putin spectrul radio, optimizand mereu echipamentul si antenele, asa, de dragul pasiunii, chiar daca asta nu ne permite acumularea in palmares a zeci de "tari".
Curentul QRP a inceput sa fie popularizat incepand cu anul 1920. Operatorii QRP își limitează, în general, puterea de ieșire RF transmisă la 5 wați sau mai puțin pentru funcționarea CW și 10 wați sau mai puțin pentru funcționarea SSB. Comunicarea bidirecțională fiabilă la niveluri de putere atât de scăzute poate fi o provocare datorită schimbării propagării radio și a dificultății de recepție a semnalelor transmise relativ slabe. Pentru a putea comunica cu putere redusa sunt necesare antene optimizate, abilități de operare si folosirea unor moduri digitale pentru a putea stabili si mentine contactul radio.
Daca iti place sa experimentezi si sa-ti construiesti singur echipamentul, ai ajuns unde trebuie. Bun venit pe QRP Club!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu